Saturday, August 24, 2019

BUBUR VERSI MEKDI



Hai uols, hari ni aku nak share resepi Bubur versi mekdi style aku. 

Memandangkan aku hidup dalam kem, so yang kau ade hanya lah periuk nasi saje. Aku jenis masak campak2 je sebenarnye. Mane yang ade dalam peti ais yang tu jela yang aku guna. 

Bahan2
*Beras 1 cawan
*Halia sebesar ibu jari kaki kau
*Bawang putih
*Fish cake
*ikan bilis
*kiub pati ayam

Cara2. 
1. Basuhkan Beras macam biase. Kasi bersih tau, baru la nasi kau tahan lama. Biase mak aku cite, Kalau orang tu jns basuh tak bersih. Nasi cepat basi. 

2. Masukkan beras dalam periuk macam biase. Pastu aku masukkan air sampai beras dalam periuk kelemasan. 

3. Masukkan Halia, Bawang putih dan ikan bilis. Aku suka penyek2 je Bawang putih tu. Halia tu suka hati kau lah nak letak cane ye. Potong menyerong ke, memanjang ke suka hatilah. 

4. Bila air da makin berkurang, tambah lah air macam kan jadi hangit plak bubur ekau. Panaskan or renehkan sampai betul2 jadi bubur tau. (akan ade adegan tambah air berulang kali) 

5. Bila da menggelegak, aku masukkan fish cake, ptg la cane pon, then aku masukkan kiub pati ayam tu. 

6. Lepas tu, kacau la skit kan ade berkeladak plak kat bawah periuk tu. Then, kaua msukkan secukup rasa, garam dan gula. Gula tu aku masukkan sikit je. Sikit sangat.

7. Kalau ade carrot + daun sup lagi best n meriah. Tp dalam peti ais aku xde plk bende alah tu. So buat mane yg ade jela. 

8. Dah boleh makan. Selamat menjamu selera 😘




Continue Reading

Kek Batik Versi Moist Dan Sedap!

KEK BATIK MOIST


Hai uols, hari ni aku nak share satu resepi baikk punye. Aku da try kek batik crunchy sebelum ni. Tapi kali ni agak berbeza sangat tau. Dia punye moist tu memang xleh bawak berbincang dah.

Aku dapat resepi ni dari pada Puan Surianti Kicthen. Serius talk, aku suka follow ig Puan Suri ni. Sebab resepi yang dia ajar mudah Dan simple kot.

Kalau nak bandingkan dengan ape yang aku pena buat Sebelum ni lebih kurang same je. Tapi Puan Seri tambah satu bahan lg yg buatkan dia lebih moist gittew.. 

Resepi ni memang resepi dari Puan Seri, aku xedit pape pon. Niat dihati nak tambah telor dalam kek batik, tp aku takut rase dia jadi lain.

So, aku buat cara yang ni dulu. Haha, bahan2 dan resepi seperti dibawah ye. 

Bahan2
250g butter cup
200g susu pekat manis
200g milo
20g serbuk koko
300g biskut merie
125ml air panas

Cara2
1.Cairkan mentega didalam kuali/periuk letrik. 
2. Bila da cair, masukkan susu pekat manis sebanyk 200gram. Rase dia da nice sangat. Tak manis sangat. Memang best. Tapi if korang pencinta kemanisan, letak lebih pon takpe. Terpulang la tekak korang suka ye 
3.  Untuk elakkan milo (200g) dan serbuk koko (20g) tu berketul2, aku Cairkan dulu dengan air panas tersebut (125ml). 
4. Selepas bahan2 dah larut, kau masukkan larutan milo n koko ke dalam kuali. Kacau la semaksimum mungkin. 
5. Lepas dah bunyi blurp2, macam ade buih2 gitu, korang masukkan biskut merie. 
6. Pastikan tutup api ye. Then masukkan dalam bekas. 
7. Biarkan semalaman didalam peti dan siappp. Enjoy!! 

Ni la kek batik yang aku wat tu. Nampak tak moist dia tu. 


Selamat menCuba ye. Aku gerenti korang pasti suka. Moist lembut macam kek coklat rase dia tau. 


Continue Reading

Wednesday, August 21, 2019

Lagu Senorita by Shawn Mendes, Camila Cabello

SENORITA


I love it when you call me senorita
I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is Ooh la la la
Its true, la la la
Ooh I should be runnin
Ooh, you keep me coming for ya

Land in miami
The air was hot from summer rain
Sweat drippin off me
Before I even knew her name, la la la
It felt like oh la la la
Yeah, No

Sapphire moonlight
We danced for hours in the sand
Tequila sunrise
Her body fit right in my hands, la la la
It felt like ooh la la la, yeah

I love it when you call me senorita
I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is Ooh la la la
Its true, la la la
Ooh I should be runnin

Ooh, you know I love it when you call me senorita
I wish it wasn't so damm hard to leave you
But every touch is ooh la la la
Its true, la la la
Ooh I should be runnin
Ooh, you keep me coming for ya

Locked in the hotel
There's just some things that never change
You say we're just friends
But Friends don't know the way you taste, la la la (la, la la)
Cause you know its been a long time coming
Don't ya let me fall, oh

Ooh When your lips undress me
Hooked on your tongue
Ooh Love, your kiss is deadly, don't stop

I love it when you call me senorita
I wish I could pretend I didn't need ya
But every touch is Ooh la la la
Its true, la la la
Ooh I should be runnin

You know I love it when you call me senorita
I wish it wasn't so damn hard to leave ya ( so damn hard to leave ya)
But every touch is Ooh la la la
Its true, la la la
Ooh I should be runnin
Ooh, you keep me coming for ya

All along, I've been coming for ya (for you)
And I hope it meant something to you (oh)
Call my name, 1'll be coming for ya (coming for you)
Coming for ya (coming for you)
for ya





Continue Reading

Raya Aidiladha 2019

Assalamualaikum..

Hai uols buat apa tu? Raya dah habis da kan, tapi aku still nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua yang beragama islam. So, cane raya korang kali ni? Alhamdulillah, kat kampung aku semua berjalan dengan lancar. Sempat la aku tengok lembu yang dikorbankan pada hari tersebut. Saje nak amik feel raya tu. hihi

sebelum orang sembelih lembu, aku duk posing sini dulu. Amik feel.

Bawak anak2 buah skali mai tengok sembelihan lembu. Sebelum berlangsungnya. Nasib semua melayan Mak Lang. Nanti bila kamu2 da besar, Mak Lang share momen2 ni dengan kamu semua ye.

Comey je yusuf duk atas tok We. Muka nak nanges ke tu?. Geram la mak lang dengan awak yusuf. Rase nak cubit pipi tu tau.

Pak cik2 ni semua gigih nak tumbangkan lembu ni tau. Dia punya agresif boleh tahan plak tu. Bila da rebah macam ni helok plak dia diam gitu. Mungkin dia tahu agaknya.

Lepas dah sembelih, pak cik2, abang Ipar dan adik aku gigih melapah kulit lembu ni. ALhamdulillah semuanya dipermudahkan. Aku buat ape je? hahah aku  datang tuk mengimarahkan majlis je. Kita bagi geng2 laki jela yang wat keje ye. hihi

Bila da siap semua urusan. Petang dalam jam 5ptg aku ke lapangan Terbang Kuala Terengganu untuk hantar adik pulang ke Puchong. Tiap kali Raya aku sarankan uols naik flight la. Jalan jem woiiii. Tak bergerak. Akak aku balik kampung tengah hari before raya, Pagi Raya baru dia sampai umah. Aduhhh jem teruk giler kali ni.

Alhamdulillah nasib baik aku punye jem tak teruk sangat. Walaupun hampir 10 jam lebih, still boleh manage lagi. Penat kaki aku tekan brek, tapi demi nak jumpa cinta hati kat umah kan, ku gigih jua.

Gamba sekeping mane nak cukup bagi aku. Sambung lak kat sini, kredit to my brother. Gigih dia amik. hahahah layan jela kakak hang ni dik oi. 

Bawak budak ni la pegi Airport. Dia da nak balik dah, dia nak tinggal mak lang dah.

Sebelum adik gerak pergi, kami sempat snap pic same2. Mok aku tak follow kali ni, dia jaga umah takut ade yang nak datang. So kami berempat jela yang pegi.

Ini gamba hari raya ke dua, berjubah jugak. Malas nak pakai baju kurung. Ni pon pakai lawa2 sebab ade tetamu yang nak datang. Kalau tak baju tshirt seluar trek jela. Duk umah pakai mane yang selesa je.

Bergamba dengan mak dan anak2 menakan. Comeykan mak kita. <3

Okaylah sampai disini dahulu ye. Sekian, bye2.


















Continue Reading

Thursday, August 8, 2019

Tatacara Mengerjakan Solat Hari Raya

Assalamualaikum semua.. korang dah tak sabar ke nak  beraya kali ni?. Aku pon sama, hihi.. tapi kali ni sedikit terkilan sebab mok aku masih dalam keadaan yang kurang sihat lagi. Tapi papepun, In shaa Allah, aku harap segalanya berjalan dengan lancar. Aku pun dah tak sabar nak gerak balik ke kampung Terengganu sat lagi.. Yahooo..

Seperti yang kita sedia maklum, tiap kali tibanya perayaan Aidilfitri dan Aidiladha, seluruh umat islam disyariatkan untuk mengerjakan solat sunat hari raya sebanyak dua rakaat. Dan untuk pengetahuan korang hukum menunaikan Solat Hari Raya adalah Sunat Muakkadah (yang dituntut).

So, kali ni aku nak share tatacara mengerjakan Solat Hari Raya untuk kita semua. Korang perasan tak? sebelum menunaikan Solat Hari Raya, Imam masjid mesti memberi info tentang tatacara menunaikan Solat Hari Raya kan.

Kat kampung aku, memang dah menjadi kebiasaan, imam memberi info sebelum solat supaya makmum boleh membuat persediaan dan dapat menunaikan solat dengan lebih khusyuk. In shaa Allah.

So, korang boleh lah rujuk dibawah ringkasan tatacara mengerjakan Solat Hari Raya :




Rakaat Pertama
1. Berniat didalam hati untuk mengerjakan solat Hari Raya Aidilfitri/ Aidiladha
2. Takbiratul Ihram
3. Doa Iftitah
4. Takbir Tujuh Kali dan diselangi dengan membaca zikir ("Subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar" ) Sebanyak enam kali
5. Membaca surah al-Fatihah
6. Membaca surah al-Quran
7. Rukuk
8. Iktidal
9. Sujud
10. Duduk antara dua sujud
11. Sujud kali kedua
12. Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua

1. Takbir lima kali dan diselangi membaca zikir seperti ("Subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar" ) Sebanyak empat kali
2. Membaca surah al-Fatihah
3. Membaca surah al-Quran
4. Rukuk
5. Iktidal
6. Sujud
7. Duduk antara dua sujud
8. Sujud kali kedua
9. Duduk untuk tahiyyat akhir
10. Memberi salam ke kanan dan ke kiri

Selepas selesai solat, jangan lupa dengar khutbah dulu ye. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat korang semua. Okay bye, aku gerak dulu :)




Continue Reading

Wednesday, August 7, 2019

Kek Batik Simple

Malam ni aku buat kek batik lagi.. Ni kes member ofis mengidam nak makan oiii. Kalah orang mengandung..

Resepi aku dah penah post sebelum ni. Kau search je RESEPI Kek Batik.. Aaagittchuuu. Yela2 dah tau malas nak search kan. Aku letak siap2 link if korang nak try resepi aku ni. Lebih kurang same je dengan kek batik yang orang lain buat. Tapi bezanye aku letak serbuk koko. Ntah nak bagi dia rase MIKO = milo + koko.

Aku rase banyak2 kek, kek ni la yang paling mudah ringkas dan cepat. Kau tak yah guna oven, kau xperlu masak berjam2, kau Sap2 soi je...eh dahh siap. Haaa gittewww.

Aku share sikit jela kali ni gamba yang aku sempat amik. Hihi


Haha.. Ni jela yg sempat aku amikk. 


Taraaa dah siap pon kek batik orang bujang #versiwanja #dapurwanja

Semoga kawan aku ni berpuas hati la ya. Okay lah bye! 

Continue Reading

Tuesday, August 6, 2019

Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

Assalamualaikum...

Hai semua, sekejap je mase berlalu kan, pejam celik pejam celik dah masuk bulan 8 dah. Sempena bulan kelahiran Shu, jom laa kita ramai2 join giveaway dari Shu ni. 

Hadiah yang dikasi pon sangat osem dan menarik. Siapa yang nak join giveaway ni, uol boleh la klik kat gambar ye.


Tapi uols kene follo terma dan syarat dia tau. Alah2 simple sangat aih syarat yang Shu ni bg. Senang je. Btw, good luck semua ye. 
Continue Reading

Friday, August 2, 2019

LIRIK | KEMARIN BY SEVENTEEN

Hari ni hati aku rasa sayu sangat. Ngam2 plak bila aku bukak utube, lagu ni yang muncul. Hahaha.. So aku dedicate lagu ni tuk diri sendiri. Haaa gittew.


Kemarin engkau masih ade disini
Bersamaku menikmati rasa ini
Berarap semua takkan pernah berakhir
Bersamamu bersamamu,

Kemarin dunia terlihat sangat indah
Dan denganmu merasakan ini semua
Melewati hitam putih hidup ini
Bersamamu bersamamu.

Kini sendiri disini
Mencarimu tak tahu dimana
Semoga tenang kau disana
Selamanya.

Aku selalu mengingatmu
Doakan mu setiap malamku
Semoga tenang kau disana
Selamanya.

*Music

Oooooo...Ooooo
Kini Sendiri disini
Mencarimu tak tahu dimana
Semoga tenang kau disana
Selamanya. 

Aku selalu mengingatmu
Doakan mu setiap malamku
Semoga tenang kau disana
Selamanya
Ooooo wooooooo




Continue Reading

Thursday, August 1, 2019

First Giveaway by Anis & Beeha




Assalamualaikum wbt..

Dah lame sangat tak join Giveaway daripada geng2 blogger. Aku stop blogging tahun 2016, then 2019 baru nak start aktif semula. hihi. Hampir 3 tahun dah tinggal dunia blog. So, bila ternampak Cik Beeha buat GA, rase terpanggil la nak join, nak memeriahkan dunia blog sambil2 boleh tambah kenalan.

So, korang yang belom join, sempat lagi aih nak join. tarik tutup penyertaan besok tau 3/8, jangan lupa plak. Alah syarat2 penyertaan pon tak susah pon. Ikot je syarat2 yang ditetapkan dan korang boleh join dengan senang hati. Aku dah follow semua syarat tu, moga2 ade rezeki.

Psttt, dia punye hadiah menarik tau, kot2 la rezeki korang dapat. Aku ucapkan Good Luck kepada yang dah join ye. Korang klik je banner tuk join GA dari Cik Beeha dan Anis. hehe


Continue Reading

OREN | MANIS OR MASAM

Selama aku hidup aku tak penah tau cane nak cari buah oren yang manis ka, tawar ka, masam ka. Aku memang tak tahu dan tak penah nak amik tahu. Hahahah

Jadinya tiap kali makan buah oren, kira atas nasib jela, Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Haaa gittew. dah nape tibe2 ngan aku ni. haha. Okay abaikan!

So, hari ni aku keluar la waktu lunch pegi ECON SAVE MALL semata2 nak pi beli barang mandian.  Biasala kan bila kau masuk mall, kau memang tak kan tuju satu tempat punye la. Habis satu mall kau duk pusing..an an an.. 

Sambil duk cari2 barang, tibe2 aku ternampak sebakul buah oren sebijik macam gamba dibawah, tapi lebih banyak la.


Pic : ihsan Mr google

Bila aku tengok buah oren yang belubang ni terus aku teringat kat Cik Epal. Sape yang follow Ig dia n laki dia mesti tahu pasal ni. 

So, nak dijadikan cite dalam Ig story Cik Epal beliau ade mention, kalau nak tahu buah oren tu manis ka masam kau pilih bontot oren berlubang wakakakka. tegelakkk aku. hahaha.....

So, dah alang2 nampak, ape lagi terus aku amik buah oren ni,.aku amik yg berlubang je tau. Satu biji buah oren ni Rm 1.65, tak tahu la mahal ke murah..hihi. Boleh tahan besar2 gak buah oren kat sini.


Nilah hasil bontot belubang yang aku dapat tu. Seplastik jugak aku beli. Tak sabar plak aku nak rase. Teruja kata kan. Pastu aku tengok la komen2 kat ig dyeorang., geng2 yg dah beli mostlynye cakap manis. Tips lebih manis, kau cari lubang yang lebih besar. So, malam tadi aku makan la buah oren ni. Kau potong la cane pon asallkan boleh makan. haha.



So, bila aku dah makan, bagi aku biasa jela..hahaha. Nak kata manis sangat tu tak de la manis leting ting ting. Tapi nak kata masam pon tak juga. Kategori sedang2 jela. Tapi kakak aku kata, buah yang dia beli memang manis. Hahahah mungkin deria rase aku ni tak sama ngan korang. So, kalau korang nak beli oren yang manis, boleh cuba tips dr cik epal. 

Kalau nak share manfaat buah oren ni memang tak cukup tangan aku nak menaip. Korang nak tahu, korang gugel sendiri je ea. hihi.





































Continue Reading

Tuesday, July 30, 2019

ULSER | PUNCA ULSER MULUT

Few days ni aku rasa tak de idea la nak menulis. Yela bila bibir kau tengah bengkak gara2 ulser memang mood pon mula la pegi mane2. Nak bercakap pon malas, nak makan minum pon jadi payah. Part yang paling sakit bilamana kau nak gosok gigi. Aduhhh sakit woooo..haha 

Korang mesti pernah terkena jugak dengan ulser ni kan. Disebabkan aku stress dengan mende alah ni. Aku search la penyebab/punca/faktor yang menyebabkan berlakunya ulser. Ada jugak sesetengah orang kita panggil ulser ni dengan MATA IKAN. Bagi aku kau nak panggil gajah ke ape ke, suka hati kau lah tapi yang pasti bila dah terkena tu, mau seminggu  dua gak la nak sembuh. 


pic : ihsan en google

Gambar yang aku tunjuk kat sini sebijik sama dengan apa yang aku alami sekarang. Tapi aku punye ulser ni lebih besar kalau nak dibandingkan dengan gamba diatas. Betul2 plak tu dekat dengan gigi plus dipermukaan bibir, menyirap betul bila teringat sebab apa ulser dalam mulut aku ni ada.

Nak dipendekkan cite, sebenarnye aku tergigit bibir bawah mase aku menikmati makan malam dengan keluarga aku. Lepas tergigit tu kan, aku dah rase dah darah mengalir kat bibir. Memang dah agak la sebenarnye jadi ulser, tapi yang aku rase geram sebab dah hampir seminggu tak hilang2 lagi.

Aku terbaca dan terjumpa perkongsian tentang punca2 yang menyebabkan ulser dari laman Facebook milik Dr Ezairy Korang boleh tengok facebook Dr Ezairy, banyak sangat info dan ilmu yang bermanfaat dia share.


Penyebab/ Punca/Faktor yang menyebabkan berlakunya ulser.

1. Stress
2. Jangkitan Virus
3. Perubahan hormon
4. Faktor genetik dan keluarga
5. Penjagaan dalam mulut yang kurang baik 'Poor oral hygiene'
6. Luka akibat trauma daripada proses mengunyah atau memberus gigi
7. Kekurangan vitamin seperti vitamin B, C dan E
8. Sesetengah jenis ubat.

Menurut saranan Dr Ezairy, sekiranya dalam mase 3 minggu ulser masih lagi tidak menunjukkan perubahan yan positif, mohon dapatkan pemeriksaan doktor tuk dapatkan rawatan yang segera.

Kalau ikot petua orang2 lama, letak garam dalam ulser tu. Tapi aku memang tak la nak buatnye. Tak sanggup nak rase kepedihan dia. Ni jela ubat yang aku biasa letak. At least, rase sakit tu kurang la sedikit nak2 time kau nak makan. Tapi rase ubat tu buat aku tak selesa sangat la. Dia rase macam payau2 sedikit.  



So, aku nak pesan skit jela, sekarang ni musim panas. So better korang minum air mineral/ kosong secukupnya. Jaga kesihatan elok2. Yela semua benda kat badan kita nak guna lama. Kalau kita tak sayang diri kita, sape lagi yang nak sayang.

okaylah, aku nak stop sini dulu. Segala maklumat mengenai info2 kesihatan dan sebagainya korang boleh la rujuk dari facebook Dr Ezairy, aku dah letak siap2 link dia buat rujukan semua orang. 

Assalamualaikum.



Continue Reading

Monday, July 29, 2019

PERTABALAN | YANG DI-PERTUAN AGONG YANG KE 16

Daulat Tuanku!

Merafak sembah dan setinggi ucapan tahniah ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah sempena pertabalan Ke-Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Yang Ke 16 Di Istana Negara pada 30hb Julai 2019.

Semoga Allah merahmati dan memberkati pemerintahan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku.



Kredit photo : @istana_negara

Continue Reading

LIRIK | LAGU CINTA LUAR BIASA BY ANDMESH KAMALENG

CINTA LUAR BIASA



Waktu pertama kali
Kulihat dirimu hadir
Rasa hati ini inginkan dirimu
Hati tenang mendengar
Suara indah menyapa
Geloranya hati ini tak kusangka
Rasa ini tak tertahan
Hati ini selalu untukmu~

Terimalah lagu ini
Dari orang biasa
Tapi cintaku padamu luar biasa
Aku tak punya bunga
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu~

Hari-hari berganti
Kini cintapun hadir
Melihatmu, memandangmu bagai bidadari
Lentik indah matamu
Manis senyum bibirmu
Hitam panjang rambutmu anggun terikat
Rasa ini tak tertahan
Hati ini selalu untukmu~

Terimalah lagu ini
Dari orang biasa 
Tapi cintaku padamu luar biasa
Aku tak punya bunga 
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu~

OooooooOoooo

Terimalah lagu ini..ermmmm
Dari orang biasa 
Terimalah lagu ini
Dari orang biasa 
Tapi cintaku padamu luar biasa
Aku tak punya bunga 
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Terimalah cintaku yang luar biasa
Tulus padamu~




Continue Reading

AKU | BERMUSAFIR DIBUMI TUHAN

Semalam, hari terakhir aku dikampung. Rase berat hati giler nak meninggalkan kampung. Nak meninggalkan mok yang masih tak berapa sihat. Aduhhh dugaan betul jadi anak yang bekerja diperantauan ni. 

Ni gamba sempat aku amik sebelum bertolak semalam. Saje jela nak selitkan kenangan kat sini. Aku ni kan memang seorang yang suka amik gamba, giler sangat bergamba. Hahhaha.. Bagi aku apa yang berlaku hari ni, saat ni sesuatu yang tak dapat nak di undur balik. Sesuatu yang begitu bermakna. 

Sohargailah apa yang ada dihadapan kau walaupon sebesar zarah. Aggitchuuuu


So dalam jam 11.40am aku gerak dari Ketengah Jaya menuju ke KemamanG Idamang. Niat dihati nak gerak terus ke Pengerang, sekali kakak aku ajak singgah sini dulu semata2 nak beli kepok. 


Kalau korang pergi ke kemaman, aku rekemen sangat korang singgah KEROPOK CAP DELIMA. Memang kepok lekorrr dia padduuuuu padduuuuu.. 


Gembiranye hati dia boleh beli keropok lekor. Senyum mewekkk haha


Korang tengok la sendiri. Aduuhh luluh iman aku tengok kepok ni. Mengancam weyh. AKu memang xleh TAHAN, Hantu kepokk. Kalau korang yang tak pernah tengok kepok lekor, Haa gini la bentuk dia ye. 


Kemain aihhh duk beratur panjang. Dah la panas lakk tu. Disebabkan nak jugak, gigih la Abg ipar aku beratur. Tp dalam gamba ni dia takde. Sebab dia duk blakang lagi. Ramai kottt

Kakak aku cakap, tiap kali datang kedai ni tak sah tak ramai orang. Memang selalu beratur panjang.


Akak yang hujung sane tu sedang menggotel kepok lekor. Hahaha aku xjmpe word yang sesuai. πŸ˜‚πŸ˜…


Kakak aku belanja kepok goreng rm 5. Aku lupa nak kira betapa batang. Tapi sies weyh lembuittt nak mampuihhh. Korang patut try la. 


Haa bg gamba close out skit. Bagi la piza ke mekdi ke, ape ke, Kepok goreng time panas2 ni jugak yang winnn! 


Disebabkab aku rase lapar lagi. Aku pegi beli satar plak. Satar dia pon sedappppp giler weyh. Uwaaaaa dah nape sedap sangat ni. 


Tengok macam ni pon dah rase terliur, Kalau korang rase memang korang beli lagi n lagi. Akak tak hover dikk. Akak memang beli banyak. 


Satar dia ni lembut, memang lembut. Aku beli  Rm 5, dapat 10 biji satar. Dah la aku makan kepok banyak. Tambah plak yang ni. Memang bertan2 lah berat aku naik. 😩


Abang ipar aku beli berapa plastic tah. Aku cilokk dua plastic. Gigih beratur tengah panas semata2 nak dapat kepok rebus ni. Kau memang hebat. Haha


Disebabkan makan banyak sangat, perut anak buah meragam plak nak melabur. Kih kih2. 


Mak lang dia pon gigih nak bergamba jugak. Hahaha. Nanti zulaikha, humaira n hawa besar, mak lang tunjuk gamba time korang kecik ye. 😘

Okay dah setel semua urusan, jom la meneruskan perjalanan yang panjang. Hampir 9 jam duk atas kereta, akhirnye sampai jugak ke bumi Pengerang. 



Dalam jam 9 malam baru la driver Punj Lloyd datang amik aku. Dalam 30 minit gak la aku tunggu dia. Sabarrrr jela. Pape pon. Alhamdulillah, akhirnye aku selamat sampai ke sini. Rase travel kali ni la lame la pulaakk. 

Okaylah aku dah penat. Bye πŸ€—



Continue Reading

Friday, July 26, 2019

RESEPI | PUDING ROTI SIMPLE

Alhamdulillah, mok is getting better. Even tangan kiri dia xleh gerak lagi. Tapi mok dah semakin sihat. Sambil2 jaga mok, bila ade kesempatan aku nak try la sesuatu. 

Memandangkan roti pon dah nak expired, Tibe2 dapat idea nak wat PUDING roti. Yuhuuuu. Ayuhh jom ikot aku berpuding petang ni yok. πŸ˜‚

Bahan2 yang korang perlu ade 

- susu cair 1 tin
- roti keeping (2-3 kpg) 
-Agar2 10gm
-gula 1 cawan
- planta/margerin 1 Sb
- sirap/pewarna (aku pilih kaler merah) 
-air kosong 3 cawan


Step 1 : masukkan 3 keping roti (buang bahagian tepi), carik2kan roti tu. Then, korang masukkan susu cair. Kasi blender ini bahan sampai sekata. 


Haa bila da hancur begini. Baru la puas hati. Uols leh tapis or tak bahan ni b4 masukkan dalam periuk.

Tapi sebab aku malas, aku tak tapiskan pon.

Step 2 : masakkan Agar2 kering tu sehingga hancur tau. Air aku sukat 3 cawan je. 

Lepas dah hancur Agar2 tu, uols leh la masukkan gula secawan. Kalau rase nak manis lagi boleh je nak masukkan betapa banyak yang uols mahu. 

Disebabkan aku bukan kategori yang suka manis sangat, bagi aku secawan tu dah enough dah.

Lepas dah sekata, uols campurkan bahan dari Step 1 ke dalam periuk ni ye. 


Kacau je sampai dia menggelegak. Penat skit jela. Hahaha


Bila dah menggelegak, aku masukkan 1 sudu besar planta ke dalam masakan tadi. Nak bgi dia rase lemak2 gittew. Benda ni tak wajib pon. Nak letak boleh xnak letak pon boleh. Terserah la. PUDING kau bukan PUDING aku. Haha

Bila dah nampak pekat sedikit, aku asingkan bahan tadi kedalam 2 bekas. Satu aku letak pewarna merah, satu lagi aku xletak pon. Amik je yg original colour dia. 


Yang bawah ni aku x campurkan mane2 kaler ye. 


Bila dah ready, jom la letak dalam bekas. Aku tuang yang xde kaler dl diikuti ngan warna pink. Letak bergilir sampai habis.


Aku bajet result dia lebih cantik. Skali ni je Rupa dia. Hahqhha. Takpe lah. Nak wat cane kan. 

Bila da habis tuang semua. Letak PUDING roti kedalam peti selama beberapa jam.  Tapi aku ni jenis yang tak nyempat2. Bila dah keras je, terus aku ngap. 

Selamat menCuba. Dah Cuba meh la komen kat sini ye.✌️
Nak share, 'nak guna resepi silakan πŸ€—
#pudingrotiviral
#pudingrotisimple
#dapurwan
#dapurorangbujang

Continue Reading